ορθοπεδικός καλός Βασιλοπουλός Αριστομένης

Εξάρθρημα Επιγονατίδας

Εξάρθρημα Επιγονατίδας

 

 

Η επιγονατίδα συμμετέχει στην άρθρωση του γόνατος. Είναι το μεγαλύτερο σησαμοειδές οστό του ανθρώπινου σώματος. Είναι κυκλικού σχήματος οστό στο μπροστινό μέρος του γόνατος. Συνδέει τον τετρακέφαλο μυ με τον επιγονατιδικό τένοντα στο πάνω τμήμα της κνήμης.

 

 

Κατά την κάμψη και έκταση του γόνατος η επιγονατίδα κινείται, ολισθαίνει μέσα στην αύλακα του μηριαίου οστού. Πολλές φορές μετά από τραυματισμούς του κάτω άκρου, κακώσεις ή χαλαρή επιγονατίδα, μπορεί να βγει από τη θέση της, δηλαδή να εξαρθρωθεί.

 

 

Όταν βγει από τη θέση της, η άρθρωση του γόνατος παύει να λειτουργεί, εμφανίζεται έντονος πόνος και οίδημα στο γόνατο.

Η λειτουργία της επιγονατίδας είναι να δημιουργεί μοχλό στον τετρακέφαλο μυ ώστε να αυξήσει τη δύναμη του.

 

 

 

 

Εξάρθρημα Επιγονατίδας ορθοπεδικός χειρουργος

 

 

 

Αίτια εξαρθρήματος της επιγονατίδας

 

 

  • Ανατομία του μηριαίου οστού, μικρή αύλακα που δημιουργεί αστάθεια κατά την κίνηση της και
  • σύνδρομα υπερευλιγισίας των αρθρώσεων, προδιαθέτουν σε εξάρθρημα
  • Μικρή ηλικία, τα παιδιά έχουν πιο χαλαρούς συνδέσμους και μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν εξάρθρημα
  • Εγκεφαλική παράλυση σε παιδιά ή σύνδρομο Down, εμφανίζουν πιο συχνά εξάρθρημα
  • Αθλητικές δραστηρίοτητες και άμεση πλήξη στο γόνατο μπορεί να προκαλέσουν εξάρθρημα
  • Βλαισό γονάτο
  • Ανάκυρτο γόνατο
  • Βλαισοπλατυποδία

 

 

Διάγνωση εξαρθρήματος επιγονατίδας

 

 

Η προσεκτική κλινική εξέταση θα αποκαλύψει άλγος στην περιοχή της επιγονατίδας, κίνηση εκτος του φυσιολογικού άξονα της επιγονατίδας και χαλάρωση αυτής.

Απλές ακτινογραφίες, θα μας δείξουν τη θέση της επιγονατίδας σε σχέση με τις υπόλοιπες δομές του γόνατος.

Μαγνητική τομογραφία, θα αναδείξει τους συνδέσμους και τα λοιπά μαλακά μόρια γύρω από την επιγονατίδα. Τη σχέση μεταξύ τους και αν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε τη σωστή θεραπεία.

 

 

Αντιμετώπιση στο εξάρθρημα επιγονατίδας

 

 

Συντηρητική αντιμετώπιση

 

Εφόσον συμβεί εξαρθρημα επιγονατίδας, θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από ορθοπεδικό, ανατάσσοντας την επιγονατίδα στη θέση της. Αναλγητικά θα βοηθήσουν ώστε η ανάταξη να γίνει πιο ανώδυνα για τον ασθενή.

 

Εν συνεχεία ακινητοποιείται το γόνατο με νάρθηκα για περίπου 4 εβδομάδες.

 

Δεν φορτίζεται το πάσχον σκέλος. Ο ασθενής χρησιμοποιεί υποστηρικτικά μέσα όπως οι βακτηρίες (πατερίτσες).

 

Έναρξη φυσικοθεραπείας μετά την αφαίρεση του νάρθηκα. Ο σκοπός της είναι να ενδυναμώσει τους μύες του κάτω άκρου και ειδικά του τετρακέφαλου ώστε να σταθεροποιηθεί η επιγονατίδα στη θέση της. Η επανάκτηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης του γόνατος είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για τον ασθενή.

 

 

 

εθαρθημα επιγονατιδας απο τον ορθοπεδικο Βασιλοπουλος Αριστομενης

 

 

 

 

Χειρουργική αντιμετώπιση

 

 

Κατά το εξάρθρημα, οι σύνδεσμοι της επιγονατίδας που την σταθεροποιούν στη θέση της, τραυματίζονται και την κάνουν πιο ασταθή και επιρρεπή σε νέο εξάρθρημα στο μέλλον.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον έχει παρατηρηθεί αστάθεια θα πρέπει να επιλέξουμε τη λύση της χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

Θα πρέπει να εντοπίσουμε τα αίτια που οδήγησαν στο εξάρθρημα και να επιλέξουμε την κατάλληλη επέμβαση. Μετά από μαγνητική τομογραφία θα βρούμε ακριβώς τους συνδέσμους αυτούς που έχουν υποστεί κάκωση και θα μπορέσουμε να τους αποκαταστήσουμε.

 

Η επέμβαση αποκατάστασης κατά κύριο λόγο γίνεται αρθροσκοπικά ώστε να ανακατασκευαστούν οι τραυματισμένοι σύνδεσμοι.

 

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές ανάλογα με το είδος τραυματισμού της επιγονατίδας.

 

Παίζει μεγάλο ρόλο εάν το εξάρθρημα οφείλεται αμιγώς σε τραυματικά αίτια ή συνυπάρχουν ανατομικές δυσπλασίες στο γόνατο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αποκαταστήσουμε όχι μόνο  τους συνδέσμους αλλά θα πρέπει να επέμβουμε και στις οστικές δομές ώστε να βελτιώσουμε την κίνηση της επιγονατίδας.

 

 

 

εθαρθημα επιγονατιδας

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.