ορθοπεδικός καλός Βασιλοπουλός Αριστομένης

Εξάρθρημα ώμου

 

Η άρθρωση του ώμου είναι από τις πιο σύνθετες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Είναι σχεδιασμένη να κινείται σε πολλά επίπεδα στο χώρο. Αυτή η μεγάλη ευελιξία που έχει, την καθιστά ευαίσθητη και ασταθή, με αυξημένες πιθανότητες τραυματισμού και εξαρθρήματος.

 

 

Ανατομία της άρθρωσης του ώμου

 

 

Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από την κεφαλή του βραχιονίου οστού με την αρθρική της επιφάνεια και η οποία βρίσκεται σε επαφή με την αρθρική επιφάνεια της ωμογλήνης, που βρίσκεται στην ωμοπλάτη.

Ο επιχείλιος χόνδρος είναι το ανατομικό στοιχείο γύρω από την ωμογλήνη που αυξάνει την επιφάνεια της και βοηθά στην σταθεροποίηση της κεφαλής του βραχιονιου εντός της γλήνης. Όλες οι παραπάνω δομές περιβάλλονται από τον θύλακο της άρθρωσης.

 

 

 

φωτογραφια που δειχνει εναν ωμο με Εξάρτημα ώμου ανατομια

 

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό;

Τι είναι το εξάρθρημα του ώμου?

Εξάρθρημα ονομάζουμε την μη φυσιολογική απομάκρυνση των αρθρικών επιφανειών μεταξύ τους, στην περίπτωση του ώμου αναφερόμαστε στην απομάκρυνση της κεφαλής του βραχιονίου από την ωμογλήνη.

 

 

Όταν επέλθει το εξάρθρημα συμβαίνουν διάφοροι τραυματισμοί, όπως των συνδέσμων, του αρθρικού χόνδρου, των τενόντων, των νεύρων, του επιχείλιου χόνδρου, ακόμα και των οστών.

 

 

Τύποι εξαρθρήματος ώμου

 

 

 • Πρόσθιο εξάρθρημα, είναι το πιο συχνό, περίπου 97%, των εξαρθρημάτων του ώμου.
 • Οπίσθιο εξάρθρημα, συμβαίνει πιο σπάνια, περίπου 3%, των εξαρθρημάτων του ώμου.
 • Κατώτερο εξάρθρημα, είναι ακόμα πιο σπάνιο από το οπίσθιο, με συχνότητα 0,5%.

 

 

 

Φωτογραφία εξαρτήματος ώμου απο τον ορθοπεδικο Βασιλοπουλος Αριστομένης

Συμπτώματα και αιτίες

Συμπτώματα

 • Έντονος, οξύς πόνος στον ώμο
 • Απώλεια της καμπυλότητας του ώμου και παραμόρφωση
 • Οίδημα του ώμου
 • Μωλωπισμός στην περιοχή του ώμου
 • Αιμωδίες του άνω άκρου και του ώμου

Αιτίες του εξαρθρήματος του ώμου

 • Κακώσεις, πτώσεις
 • Άμεση πλήξη στον ώμο
 • Τροχαία ατυχήματα
 • Αθλητικές δραστηρίοτητες

ανδρικο ωμο με παθηση Εξάρτημα ώμου μ

Διάγνωση εξάρθρημα ώμου

Η λεπτομερής κλινική εξέταση από ορθοπαιδικό χειρουργό θέτει την υποψία του εξαρθρήματος, και αρκεί για να θέσει και την διάγνωση.


Ο ακτινολογικός έλεγχος με απλές ακτινογραφίες θα τεκμηριώσει την διάγνωση στις περισσότερες περιπτώσεις και θα αποκαλύψει συνοδές οστικές βλάβες, άπως τα κατάγματα.


Σε περίπτωση οστικών βλαβών είναι χρήσιμη η αξονική τομογραφία.


Ενώ για μια ολοκληρωμένη εικόνα της άρθρωσης του ώμου και την απεικόνιση των συνδέσμων, του επιχείλιου χόνδρου και των άλλων μαλακών μορίων πρέπει να γίνει μαγνητική τομογραφία, ώστε να προταθεί μια ολοκληρωμένη θεραπεία.

Θεραπεία

Μόλις αντιληφθεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός το εξάρθρημα ώμου,  θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση ανάταξη του εξαρθρήματος, εκτός αν υποπτεύεται κάποιο κάταγμα όποτε θα πρέπει να προηγηθεί απεικόνιση με ακτινογραφίες.

Για να γίνει πιο εύκολα η ανάταξη θα χρησιμοποιηθούν αναλγητικά και μυοχαλαρωτικά φάρμακα.

Υπάρχουν ασθενείς που δεν μπορεί να γίνει άμεση ανάταξη, οπότε πρέπει να προχωρήσουμε στη χορήγηση ήπιας αναισθησίας όπως η μέθη.

Από τα αρχαία χρονιά είχε περιγραφεί τρόπος ανάταξης των εξαρθρημάτων, όπως η μέθοδος του Ιπποκράτη, σήμερα υπάρχουν διάφορες τεχνικές ανάταξης, ο κάθε ορθοπαιδικός χρησιμοποιεί την τεχνική που προτιμάει ανάλογα και τον τύπο του εξαρθρήματος.

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που επηρεάζουν το θεραπευτικό πλάνο του εξαρθρήματος.

Οι παράγοντες αυτοί είναι η ηλικία του ασθενούς, πότε συνέβη το πρώτο εξάρθρημα σε περιπτώσεις καθ’έξιν εξαρθρημάτων, όπως και ο συνολικός αριθμός των εξαρθρημάτων.

Συνοδές κακώσεις, οστικές και συνδεσμικές βλάβες.

Οι δραστηρίοτητες του ασθενή και ο τρόπος ζωής του, η εργασία και οι αθλητικές δραστηρίοτητες.

Ακτινογραφία για το Εξάρτημα ώμου με τον ορθοπεδικό Αριστομένη Βασιλόπουλο

Συντηρητική και Χειρουργική Θεραπεία

Συντηρητική θεραπεία

Μετά την ανάταξη του εξαρθρήματος, το πάσχον μέλος, ακινητοποιείται σε ειδικό νάρθηκα για διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων.

Χειρουργική θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία έχει σαν σκοπό την αποκατάσταση των συνδεσμικών βλαβών και των βλαβών του επιχείλιου χόνδρου. Αυτό γίνεται μέσω της αρθροσκόπησης του ώμου.

Είναι μια τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας με πολύ καλά αποτελέσματα και γρήγορη αποκατάσταση για τον ασθενή.

φωτογραφια που απεικονιζει πως γινεται η Ανάταξη εξάρτημα ώμου

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Παλαιό Φάληρο 175 63

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.