ορθοπεδικός καλός Βασιλοπουλός Αριστομένης

Κάταγμα επιγονατίδας

 

 

Κάταγμα επιγονατίδας

 

 

 

Η επιγονατίδα είναι ένα μικρο οστό, στρογγυλού σχήματος, στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.

Ανήκει στην κατηγορία των σησαμοειδών οστών, όντας το μεγαλύτερο από αυτά. Είναι βασικό στοιχείο του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος ενώνοντας τον τετρακέφαλο μυ με τον επιγονατιδικό τένοντα. Λειτουργεί ως μοχλός του γόνατος για να αυξήσει τη δύναμη του τετρακέφαλου και παράλληλα προστατεύει την άρθρωση του γόνατος.

Μπορεί να συμβεί μετά από άμεση πλήξη στην επιγονατίδα, πτώση, τροχαίο ατύχημα ή μετά από άσκηση έμμεσης βίας.

 

 

καταγμα επιγονατιδας

 

 

Επιδημιολογία κάταγμα επιγονατίδας 

 

 

Συμβαίνει πιο συχνά σε νέους άνδρες 20 με 50 ετών ενώ δεν θεωρείται συχνό κάταγμα, αποτελώντας περίπου το 1% του συνόλου των καταγμάτων.

 

Τύποι καταγμάτων επιγονατίδας

 

 • Σταθερά κατάγματα, είναι τα κατάγματα που δεν έχουν αποχωριστεί τα κατεαγότα άκρα μεταξύ τους και χωρίς να απουσιάζει ο εκτατικός μηχανισμός, αντιμετωπίζεται συνήθως συντηρητικά.
 • Παρεκτοπισμένα κατάγματα, υπάρχει κενό στο κάταγμα και απουσία εκτατικού μηχανισμού, χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.
 • Συντριπτικά κατάγματα, η επιγονατίδα χωρίζεται σε πολλά τμήματα δυσκολεύοντας την αποκατάσταση. Χρειάζεται χειρουργική αποκατάσταση.
 • Ανοικτά κατάγματα, σε αυτό τον τύπο κατάγματος υπάρχει διάσπαση του δέρματος και έκθεση των μαλακών μορίων του γόνατος σε παράγοντες που μπορούν να μολύνουν την άρθρωση, όπως βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς.

 

 

Φωτογραφια που δείχνει Κατάγματα της επιγονατίδας και αποκατάσταση

 

 

Συμπτώματα στο κάταγμα επιγονατίδας

 

 • Πρήξιμο του γόνατος
 • Έντονο άλγος
 • Μωλωπισμός του γόνατος
 • Αίμαρθρο
 • Δυσχέρεια κάμψης και έκτασης του γόνατος
 • Αδυναμία βάδισης
 • Απουσία του εκτατικού μηχανισμού σε πλήρες κάταγμα

 

 

Διάγνωση

 

Η λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού μαζί με τη κλινική εξέταση του ορθοπεδικού χειρουργού είναι πολύ σημαντική για τη διάγνωση του κατάγματος. Παράλληλα γίνεται απεικονιστικός έλεγχος, συνήθως άπλες ακτινογραφίες είναι αρκετές για να αναδείξουν το κάταγμα. Πιο σπάνια μπορεί να χρειαστεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

 

 

ακτινογραφία για καταγμα επιγονατιδας

 

Θεραπεία στο κάταγμα επιγονατίδας

 

 

Συντηρητική θεραπεία. Προτείνεται σε απαρεκτόπιστα και σταθερά κατάγματα με ακέραιο εκτατικό μηχανισμό. Τοποθετούνται νάρθηκες ή γύψος σε όλο το κάτω άκρο.

 

Χειρουργική θεραπεία. Καταφεύγουμε στη λύση του χειρουργείου, σε παρεκτοπισμένα κατάγματα, σε συντριπτικά κατάγματα και σε απουσία του εκτατικού μηχανισμού.

 

Τύποι επέμβασης

 

 

 

Η πιο συνηθισμένος τύπος επέμβασης στην επιγονατίδα είναι η ταινία ελκυσμού (tension band), κατά την οποία χρησιμοποιούμε σύρματα και βελόνες για την αποκατάσταση του κατάγματος.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ειδικοί κοχλίες μαζι με σύρμα ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος.

Πολύ σπάνια, σε περιπτώσεις που τα τμήματα της επιγονατίδας είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν να οστεοσυντεθούν, μπορεί να αφαιρεθεί τελείως η επιγονατίδα.

 

 

Αποθεραπεία κάταγμα επιγονατίδας 

 

Ανάλογα με το τι θεραπεία εφαρμόστηκε, συντηρητική ή χειρουργική τροποποιείται το πρόγραμμα αποθεραπείας του ασθενούς.

Το πλεονέκτημα της χειρουργικής θεραπείας είναι η γρήγορη έναρξη κίνησης του γόνατος άρα λιγότερα προβλήματα με δυσκαμψίες και μυικές ατροφίες.

Η αποκατάσταση του πλήρους εύρους κίνησης και η μυική ενδυνάμωση είναι τα βασικά στοιχειά ενός προγράμματος αποθεραπείας.

 

Η μετατραυματική αρθρίτιδα και η δυσκαμψία είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν μετά από κάταγμα της επιγονατίδας.

Πολλές φορές είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την χειρουργική επέμβαση.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αντιμετώπιση του κατάγματος της επιγονατίδας, καλέστε μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.