ορθοπεδικός καλός Βασιλοπουλός Αριστομένης

Κάταγμα καρπού

 

 

Κάταγμα καρπού, πηχεοκαρπικής

 

 

Τα κατάγματα του καρπού ή κατάγματα πηχεοκαρπικής είναι τα πιο συχνά κατάγματα στους ενήλικες. Είναι συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, περίπου 3/1.

Κάταγμα καρπού

 

 

 

 

Κατηγορίες καταγμάτων πηχεοκαρπικής, καρπού

 • Κατηγοριοποίηση σε σχέση με την αρθρική επιφάνεια, χωρίζονται σε:
 • Ενδαρθρικά, το κάταγμα εισέρχεται εντός της άρθρωσης του καρπού.
 • Εξωαρθρικά, το κάταγμα δεν επεκτείνεται στην αρθρική επιφάνεια.

κάταγμα καρπού smith colles

 

 

Ανάλογα με την παρεκτόπιση του κατάγματος:

 • Τύπου Colles, είναι τα πιο κοινά κατάγματα καρπού, όπου το σπασμένο τμήμα της περιφερικής κερκίδας παρεκτοπίζεται ραχιαία, προς τα πάνω.
 • Τύπου Smith, είναι τα κατάγματα όπου το περιφερικό τμήμα παρεκτοπίζεται παλαμιαία, προς τα κάτω δηλαδή.
 • Ανοικτά κατάγματα, το τμήμα της σπασμένης κερκίδας διασπά το δέρμα και το οστό εκτίθεται στο περιβάλλον. Απαιτεί άμεση ιατρική επέμβαση.
 • Συντριπτικά κατάγματα, το οστό σπάει σε πολλά τμήματα, είναι κατάγματα που αντιμετωπίζονται δύσκολα και χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση.

 

 

 

Αίτια, μηχανισμός κατάγματος

 

Οι πτώσεις εξ’ιδίου ύψους είναι αυτές που προκαλούν κατά κύριο λόγο αυτά τα κατάγματα.

Ειδικά η πτώση με τεντωμένο το χέρι και πάνω στον καρπό είναι το πιο συχνό αίτιο.

Οστεοπόρωση, η μεγάλη οστική αραίωση κάνει τα οστά πολύ εύθραυστα, έτσι ακόμα και σε κακώσεις πολύ χαμηλής βίας ο καρπός μπορεί να σπάσει.

Νεαρά άτομα που ασκούν αθλητικές δραστηρίοτητες ή μετά από υψηλής βίας κακώσεις όπως τα τροχαία ατυχήματα, μπορεί να υποστούν αυτού του τύπου τα κατάγματα.

καταγμα colles

Συμπτώματα κάταγμα καρπού

 

 

 • Έντονο άλγος στη περιοχή του καρπού
 • Οίδημα και πρήξιμο του καρπού
 • Εκχυμώσεις στον καρπό
 • Παραμόρφωση της περιοχής του καρπού
 • Αδυναμία κίνησης του καρπού

 

 

Θεραπεία του κατάγματος καρπού, πηχεοκαρπικής χωρίζεται σε:

Συντηρητική και χειρουργική θεραπεία. Η απόφαση για το τι θα ακολουθήσουμε βασίζεται στην παρεκτόπιση του κατάγματος, τη θέση του κατάγματος, συνοδές βλάβες, τις απαιτήσεις του ασθενούς ως προς τις δραστηρίοτητες που ασκεί και την ηλικία του.

Συντηρητική θεραπεία κάταγμα καρπού

Εάν το κάταγμα είναι σταθερό ή μπορεί να αναταχθεί σωστά στην ανατομική του θέση, επιλέγεται η συντηρητική θεραπεία με την τοποθέτηση γύψου ή γυψονάρθηκα. Η ακινητοποίηση μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 εβδομάδες, ανάλογα το κάταγμα και τον ασθενή. Εν συνεχεία ο ασθενής ακολουθεί.εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με στόχο την μυική ενδυνάμωση και την επανάκτηση του πλήρους εύρους κίνησης της πηχεοκαρπικής άρθρωσης.

χέρι με κάταγμα καρπού σε γυψο

 

 

Χειρουργική θεραπεία

Ασταθή κατάγματα και κατάγματα που δεν μπορούν να αναταχθουν, αντιμετωπίζονται καλύτερα με χειρουργική επέμβαση. Κατά την επέμβαση τα τμήματα του οστού που έχουν παρεκτοπιστεί από τη θέση τους, οστεοσυντίθενται ανατομικά, χρησιμοποιώντας μεταλλική πλάκα και βίδες.

Ο ασθενής δύναται να λάβει εξιτήριο την ίδια ήμερα από την κλινική.

Μετά και την αφαίρεση των ραμμάτων, σε δυο εβδομάδες περίπου, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει  εντατικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με στόχο την μυική ενδυνάμωση και την επανάκτηση πλήρους εύρους κίνησης της πηχεοκαρπικής άρθρωσης.

Τα υλικά συνήθως δεν αφαιρούνται, εκτός εάν ενοχλούν τον ασθενή και προβάλουν κάτω από το δέρμα και σε καμιά περίπτωση δεν αφαιρούνται πριν το έτος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαδικασία και το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης, καλέστε μας. 

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.