ορθοπεδικός καλός Βασιλοπουλός Αριστομένης

Κάταγμα Σπονδύλου

 

Το κάταγμα ενός σπονδύλου ειδικά σε νέους ανθρώπους είναι κάκωση υψηλής βίας, δηλαδή είτε πτώσεις από ύψος, είτε κάποιο τροχαίο ατύχημα.

 

Σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα είναι πιο εύκολο να συμβεί κάποιο κάταγμα σε σπόνδυλο, λόγω της οστεοπόρωσης, ακόμα και σε πολύ χαμηλής βίας κακώσεις. Αναφερόμαστε σε αυτά τα κατάγματα ως οστεοπορωτικά.

 

Άλλες περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί κάταγμα σπονδύλου είναι οι νεοπλασίες.

Οι κακώσεις στην σπονδυλική στήλη εκτός από τα κατάγματα περιλαμβάνουν και τα εξαρθρήματα, τα οποία είναι εξαιρετικής σοβαρότητας κακώσεις διότι προκαλούν παραμορφώσεις και νευρολογικά συμπτώματα.

Όλοι οι ασθενείς ανεξαιρέτως, μετά από τροχαία ατυχήματα ή πτώσεις πρέπει να εξετάζονται και να υποβάλλονται σε απεικονιστικό έλεγχο. Ο έλεγχος ξεκινά με απλές ακτινογραφίες ενώ σε περίπτωση ευρημάτων ή κλινικής υποψίας σοβαρότερου τραυματισμού σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Τι είναι ακριβώς το κάταγμα ενός σπονδύλου?

 

 

 

 

Είναι το σπάσιμο ενός σπονδύλου.

Μπορεί να είναι ένα απλό ράγισμα, ρωγμώδες κάταγμα ή συμπιεστικό.

Υπάρχουν τα παρεκτοπισμένα κατάγματα, όπως τα σφηνοειδή.

Μπορεί να είναι ένα συντριπτικό κάταγμα, ονομάζονται και εκρηκτικά κατάγματα.

Συμπτώματα ενός κατάγματος σπονδύλου

Ανάλογα το μηχανισμό πρόκλησης και τη θέση του κατάγματος έχουμε διαφορετικά συμπτώματα που μπορεί να περιλαμβάνουν μεμονωμένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα.

Έντονος πόνος στην περιοχή του κατάγματος

Αιμωδίες των άκρων, άνω ή κάτω

Δυσκολία κίνησης των άκρων

Αδυναμία έλεγχου της ούρησης και της αφόδευσης

Παράλυση

 

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό;

Αντιμετώπιση των σπονδυλικών καταγμάτων

 

 

Στα απλά ρωγμώδη κατάγματα του σώματος ενός σπονδύλου και στις αποφύσεις αυτού, η θεραπεία περιλαμβάνει ακινητοποίηση, κλινοστατισμό και χρήση κηδεμόνα ή κολλάρου ανάλογα την εντόπιση του κατάγματος. Μερικές εβδομάδες αρκούν για τη θεραπεία.

 

Σε μεγαλύτερα άλλα σταθερά κατάγματα, χωρίς συμμετοχή στην κάκωση του νωτιαίου μυελού, η θεραπεία είναι πάλι ακινητοποίηση άλλα για περισσότερο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάσει και τους 3 μήνες. Μπορεί να επιλεχθεί και η λύση της κυφοπλαστικής για καλύτερα αποτελέσματα και πιο γρήγορη αποκατάσταση.

 

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις ασταθών καταγμάτων που υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τον νωτιαίο μυελό, δηλαδή πιθανότητα τετραπληγίας ή παραπληγίας, η θεραπεία είναι χειρουργική αποκατάσταση, συγκεκριμένα σπονδυλοδεσία.

Η σπονδυλοδεσια είναι η σταθεροποίηση των σπονδύλων μεταξύ τους με ειδικούς κοχλίες και ράβδους, ώστε να συγκρατηθούν στη θέση τους.

 

Όταν υπάρχουν σύνθετες περιπτώσεις καταγμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί συνδυασμός σπονδυλοδεσίας με κυφοπλαστική.

Οστεοπορωτικά κατάγματα σπονδυλικής στήλης

Ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας

 

 

 

Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης με διαταραχή του άξονα της.

Νευρολογικές βλάβες λόγω πιεστικών φαινόμενων στο νωτιαίο μυελό ή στις ρίζες του.

Αστάθεια σπονδυλικής στήλης

Κάκωση της σκληράς μήνιγγας του νωτιαίου μυελού

 

Ο στόχος μας στην αντιμετώπιση των σπονδυλικών καταγμάτων είναι η εξάλειψη του πόνου, η σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης και η προστασία των νευρολογικών δομών της.

Αυτά θα μας οδηγήσουν στην διατήρηση του επίπεδου ζωής του ασθενούς σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Οι νέες σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως οι ενδοσκοπικές και η κυφοπλαστική μας δίνουν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνσή.

Οι μικροί χειρουργικοί χρόνοι, η ελάχιστη απώλεια αίματος και ο μικρότερος τραυματισμός των μαλακών μορίων συμβάλουν στην γρήγορη αποκατάσταση αυτής της κατηγορίας τραυματισμών.

 

φωτογραφια που δειχνει τον Χειρουργός Ορθοπεδικός Βασιλόπουλος Αριστομένης  Separator  Καλέστε τωρα 6943908981  Separator  Ορθοπεδικός Παλαιό Φάληρο επικοινωνία  Separator  Καλέστε μας τωρα για ραντεβού

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Παλαιό Φάληρο 175 63

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.