ορθοπεδικός καλός Βασιλοπουλός Αριστομένης

Κατάγματα ποδοκνημικής

 

 

Το κάταγμα της ποδοκνημικής άρθρωσης, γνωστό στον κόσμο και ως κάταγμα αστραγάλου, συμβαίνει στο σημείο που ενώνεται η κνήμη με το άκρο πόδι.

 

Στην ουσία το κάταγμα αφορά τα σφυρά της άρθρωσης, το έσω και το έξω και όχι το οστό του αστραγάλου που βρίσκεται μεταξύ των σφυρών και λίγο πιο κάτω από αυτά.

 

Το κάταγμα μπορεί να είναι σύνθετο και στα δυο σφυρά και ονομάζεται αμφισφύριο, μπορεί όμως να συμβεί μεμονωμένα στο έσω ή στο έξω σφυρό.

 

Όταν μιλάμε για κάταγμα ποδοκνημικής δεν εξετάζουμε μόνο τις οστικές βλάβες άλλα και τις συνδεσμικές βλάβες που συνήθως συνυπάρχουν.

 

Η αποκατάσταση της κάκωσης αφορά τόσο τις οστικές όσο και τις συνδεσμικές δομές.

Ανατομία της άρθρωσης

 

Η ποδοκνημική αποτελείται από:

 

 • την κνήμη, συγκεκριμένα το έσω και το οπίσθιο σφυρό
 • την περόνη, το έξω σφυρό
 • τον αστράγαλο

Αίτια  κατάγματα ποδοκνημικής

 

 

 • Κάκωση από άμεση πλήξη, πτώση αντικειμένου πάνω στο πόδι
 • Τροχαία ατυχήματα
 • Πτώση από ύψος ή εξ’ιδίου ύψους
 • Στροφική κίνηση της άρθρωσης με το πόδι κολλημένο στο έδαφος
 • Αθλητικές δραστηρίοτητες
Η ρήξη του Αχίλλειου Τένοντα είναι ένας τραυματισμός με πολύ σοβαρότερα συμπτώματα
Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό;

Συμπτώματα κατάγματος της ποδοκνημικής

 

 

 • Οξύς πόνος
 • Οίδημα, πρήξιμο
 • Ο ασθενής δεν μπορεί να φορτίσει το πάσχον σκέλος
 • Παραμόρφωση του ποδιού

Διάγνωση

 

 

Η λεπτομερής κλινική εξέταση και η λήψη ιστορικού, από τον ορθοπεδικό χειρουργό, είναι η βάση ώστε να τεθεί η διάγνωση. Ο ιατρός θα ζητήσει τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο.

 

 • Απεικονιστικός έλεγχος

 

 • Απλές ακτινογραφίες και συγκεκριμένα η ακτινογραφία της ποδοκνημικής σε πρόσθια και πλάγια λήψη είναι πιο ο συχνός έλεγχος που αποκαλύπτει το κάταγμα. Μπορούν να γίνουν και δυναμικές ακτινογραφίες σε ειδικές περιπτώσεις.

 

 • Αξονική τομογραφία. Σε περίπτωση σύνθετων καταγμάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί αξονική τομογραφία ώστε να απεικονίσουμε καλύτερα τις οστικές δομές και να έχουμε πιο λεπτομερή απεικόνιση της κάκωσης.

 

 • Μαγνητική τομογραφία. Σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε συνδεσμικές βλάβες, είναι χρήσιμη η μαγνητική τομογραφία, γιατί θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση του ασθενούς και να προταθεί η πιο ενδεδειγμένη θεραπεία.

.

Θεραπεία Συντηρητική και Χειρουργική

Συντηρητική θεραπεία

 

Τα μεμονωμένα κατάγματα σφυρών, τα απαρεκτόπιστα και τα σταθερά μπορεί να αντιμετωπιστούν συντηρητικά.

 

Η ποδοκνημική σταθεροποιείται σε γύψο ή νάρθηκα και το σκέλος αποφορτίζεται. Ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει υποστηρικτικά μέσα όπως πατερίτσες ή περιπατητήρα τύπου “Π”.

 

Ο τακτικός έλεγχος του κατάγματος με ακτινολογικό έλεγχο είναι απαραίτητος ώστε να βεβαιωθούμε ότι το κάταγμα παραμένει σταθερό.

 

 

Χειρουργική θεραπεία

 

 

Όταν συνυπάρχουν συνδεσμικές βλάβες είναι προτιμότερη η χειρουργική αποκατάσταση ώστε να μην υπάρχουν θέματα αστάθειας στο μέλλον.

 

Επίσης η χειρουργική θεραπεία μειώνει τις πιθανότητες ψευδάρθρωσης του κατάγματος, λόγω μεγαλύτερης σταθερότητας.

 

Το κάταγμα του έξω σφυρού, στην περόνη, σταθεροποιείται χειρουργικά με πλάκα και ειδικές βίδες. Ενώ το έσω σφυρό, σταθεροποιείται συνήθως μόνο με κοχλίες.

 

Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες σύνθετων καταγμάτων στην περιοχή, όπως τα τρισφύρια κατάγματα με εμπλοκή και του οπίσθιου σφυρού και τα κατάγματα “pilon”, τα οποία απαιτούν ειδικές τεχνικές και ειδικά υλικά για την οστεοσυνθεσή τους.

 

Κατάγματα με μεγάλο βαθμό συντριβής και οστική απώλεια μπορεί να χρειαστούν τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων ώστε να έχουμε επιτυχή πώρωση του κατάγματος. Τα οστικά μοσχεύματα δύναται να προέρχονται τόσο από τον ίδιο τον ασθενή αυτομοσχεύματα, όσο και από άλλο δότη, αλλομοσχεύματα.

 

Σε όλες τις περιπτώσεις οστεοσύνθεσης χρησιμοποιείται στην χειρουργική αίθουσα ακτινοσκοπικό μηχάνημα “C-arm” για τον έλεγχο της οστεοσύνθεσης και την καλύτερη τοποθέτηση των υλικών.

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

Μετά την έξοδο από την κλινική ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με σκοπό την ενδυνάμωση όλων των μυικών ομάδων γύρω από την ποδοκνημική και την αποκατάσταση του εύρους κίνησης στα επίπεδα προ του κατάγματος.

 

 

Για τις πρώτες ημέρες μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση κάποιου νάρθηκα, ανάλογα το είδος της επέμβασης που έγινε.

 

Το χειρουργημένο σκέλος δεν θα πρέπει να φορτίζεται για ένα διάστημα 4 με 6 εβδομάδων περίπου. Ενώ για την έναρξη φόρτισης του μέλους θα χρειαστεί ειδική μπότα κνημοποδική.

 

Η περίοδος αποκατάστασης διαρκεί συνήθως από 2 έως 3 μήνες ανάλογα τον ασθενή και την επέμβαση που πραγματοποιήθηκε.

 

 

Αφαίρεση των υλικών οστεοσύνθεσης

 

 

Συνήθως δεν χρειάζεται, αλλά εάν τα υλικά ενοχλούν τον ασθενή, προβάλλουν κάτω από το δέρμα ή έχει παρουσιαστεί κάποιο άλλο πρόβλημα μπορούν να αφαιρεθούν, όχι πριν από 18 μήνες μετά το χειρουργείο.

 

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με τα κατάγματα ποδοκνημικής μην διστάσετε να μας καλέσετε, ο ιατρός έχει μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτού του τύπου των καταγμάτων και θα μπορέσει να σας εξηγήσει όλες τις πιθανές απορίες που μπορεί να έχετε.

φωτογραφια που δειχνει τον Χειρουργός Ορθοπεδικός Βασιλόπουλος Αριστομένης Separator Καλέστε τωρα 6943908981 Separator Ορθοπεδικός Παλαιό Φάληρο επικοινωνία Separator Καλέστε μας τωρα για ραντεβού

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Παλαιό Φάληρο 175 63

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.