ορθοπεδικός καλός Βασιλοπουλός Αριστομένης

Ρήξη του υπερακανθίου

 

 

 Ρήξη του υπερακανθίου 

 

 

Είναι ο πιο συχνός τύπος ρήξης στο στροφικό πέταλο του ώμου. Το στροφικό πέταλο του ώμου είναι ένα σύμπλεγμα μυών που προσφύονται στην κεφαλή του βραχιονίου και είναι υπεύθυνοι για τις κινήσεις στον ώμο. Οι μύες αυτοί είναι ο υποπλάτιος, ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος και ο ελάσσων στρογγύλος. Οι κινήσεις που αναλαμβάνουν οι μύες αυτοί είναι η απαγωγή, η έσω και η έξω στροφή.

 

 

 

φωτογραφια που δείχνει εναν ωμο με ρήξη του υπερακανθίου

 

 

Υπερακάνθιος μυς

 

 

Ο μυς αυτός ελέγχει την απαγωγή του ώμου. Εκφύεται από την ωμοπλάτη και καταφύεται στην κεφαλή του βραχιονίου και συγκεκριμένα πάνω στο μείζον βραχιόνιο όγκωμα.

 

Ο μυς αυτός βοηθά και εκτελεί κινήσεις του βραχιονίου πάνω από το κεφάλι και συμμετέχει σε καθημερινές δραστηρίοτητες όπως το ντύσιμο. Είναι πολύ σημαντικός σε αθλητικές δραστηρίοτητες όπως είναι οι ρίψεις, το βόλλεϋ και η άρση βαρών ενώ καταπονείται ιδιαίτερα σε αυτές τις δραστηρίοτητες.

 

Ο τένοντας του υπερακανθίου λόγω της ανατομικής του θέσης μεταξύ του ακρωμίου και της κεφαλής του βραχιονίου, είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς και μεγαλύτερη φθορά. Η συνεχής τριβή με τις γειτονικές οστικές δομές αυξάνει τις πιθανότητες τραυματισμών.

 

Είδη ρήξη  υπερακανθίου τένοντα

 

Ολική ρήξη, αναφερόμαστε σε ρήξη σε όλο το πάχος του τένοντα, σχηματίζοντας μια τρύπα.

Μερική ρήξη, αφορά ένα μέρος από το πάχος του τένοντα, που δεν τον διαπερνά.

 

 

 

Συμπτώματα  ρήξη του υπερακανθίου 

 
 
 

Άλγος στην περιοχή του ώμου και αδυναμία απαγωγής του άνω άκρου πάνω από το κεφάλι είναι ένδειξη ρήξης του υπερακανθίου.

 

Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλες βλάβες οπότε τα συμπτώματα να είναι πιο έντονα και να υπάρχει δυσχέρεια και σε άλλες κινήσεις.

 

 

Διάγνωση

 

Η λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και η κλινική εξέταση θα θέσουν την υποψία και η μαγνητική τομογραφία ή ο υπέρηχος του ώμου θα θέσει την διάγνωση.

 

 

 

Θεραπεία

 

Η ακριβής θέση της ρήξης, το μέγεθος αυτής  καθώς και τα συμπτώματα του ασθενούς, θα συνυπολογιστούν ώστε να λάβουμε μια απόφαση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της εκάστοτε ρήξης. Μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

 

 

 

η φωτογραφια μας δειχνει την συραφη ρήξη του υπερακανθίου

 

 

 

 

 

Συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει:

 

 

  • Ανάπαυση, ακινητοποίηση του ώμου
  • Ενδαρθρικές εγχύσεις βιολογικών παραγόντων όπως τα PRP (platelet rich plasma)
  • Φαρμακευτική αγωγή
  • Φυσικοθεραπεία

 

 

Χειρουργική αποκατάσταση

 

Σε ασθενείς με αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις, με έντονα συμπτώματα και σε μεγάλου ή μετρίου μεγέθους ρήξεις προτιμάται η χειρουργική αποκατάσταση.

 

Η αρθροσκοπική συρραφή είναι η συνήθης μέθοδος που χρησιμοποιείται. Μέσω πολύ μικρών οπών εισάγουμε τα εργαλεία μας εντός της άρθρωσης και αποκαθιστούμε τη βλάβη.

 

Πλέον χρησιμοποιούνται ειδικού τύπου άγκυρες όπως οι, all suture anchors, για καλύτερα αποτελέσματα. Συμπληρωματικά μπορεί να γίνει και έγχυση με αυτόλογους παράγοντες PRP για γρηγορότερη επούλωση.

 

Η επέμβαση διαρκεί περίπου μια ώρα και ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια ημέρα.

 

 

Μετεγχειρητικές οδηγίες και αποκατάσταση

 

Αρχικά και για ένα διάστημα τεσσάρων περίπου εβδομάδων τοποθετούμε στον ασθενή ακινητοποιητή ώμου με μαξιλάρι απαγωγής. κατά την περίοδο αυτή εκτελούνται συγκεκριμένες ασκήσεις παθητικής φυσικοθεραπείας. μετά το πέρας αυτής της περιόδου ακολουθείται έντονο πρόγραμμα κινησιοθεραπείας με σκοπό τόσο τη μυική ενδυνάμωση και την επαναφορά του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης.

 

Η αποκατάσταση διαρκεί από 3 έως 6 μήνες.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποκατάσταση του υπερακανθίου καλέστε μας.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.