ορθοπεδικός καλός Βασιλοπουλός Αριστομένης

 

 

 

ΩΛΕΝΙΑ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ

 

 

ΩΛΕΝΙΑ ΝΕΥΡΙΤΙΔΑ

 

 

Το ωλένιο νεύρο βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά του αγκώνα, κατερχόμενο από το βραχιόνιο προς το αντιβράχιο. Περνάει επιφανειακά κάτω από το δέρμα, μέσα σε ένα τούνελ το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στον έσω επικόνδυλο του αγκώνα. Σε αυτή την περιοχή το νεύρο λόγω της θέσης του είναι εκτεθειμένο σε τραυματισμούς και καταπονήσεις.

 

Συμπτώματα

 

Τα κύρια συμπτώματα είναι το μούδιασμα που νιώθει ο ασθενής ή το αίσθημα μυρμηγκιάσματος στο 4ο, 5ο δάκτυλο και στην ωλένια πλευρά της παλάμης. Σε προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μυική ατροφία των μυών που νευρώνονται από το ωλένιο νεύρο.

Αυτά εμφανίζονται κυρίως όταν ο αγκώνας βρίσκεται πολύ ώρα σε μεγάλη κάμψη και εξαφανίζονται μόλις ο αγκώνας έρθει και πάλι σε θέση έκτασης.

Αίτια

Το νεύρο συμπιέζεται πάνω στον έσω επικόνδυλο ειδικά σε μεγάλη κάμψη του αγκώνα, έτσι προκαλούνται τα συμπτώματα που προαναφέραμε.

Άμεση πλήξη στην περιοχή επίσης προκαλεί πόνο και μούδιασμα.

Επαναλαμβανόμενο λύγισμα του αγκώνα για μεγάλη χρονική περίοδο ειδικά σε χειρωνακτικές εργασίες, δημιουργεί τα παραπάνω συμπτώματα.

Όλα τα παραπάνω αίτια μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούν ένα χρόνιο ερεθισμό στο νεύρο και μονιμότητα στα συμπτώματα.

 

Παράγοντες κινδύνου

 

  • Ιστορικό κάκωσης αγκώνα, όπως κάταγμα ή εξάρθρημα.
  • Παρουσία αρθρίτιδας και οστεοφύτων στον αγκώνα.
  • Οίδημα στην περιοχή του αγκώνα.
  • Χειρώνακτες που χρησιμοποιούν συχνά λυγισμένο τον αγκώνα τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στο ιστορικό του ασθενή, την κλινική εξέταση και σε εξετάσεις.

Κλινικές δοκιμασίες είναι η επίκρουση στην περιοχή του αγκώνα που περνάει το νεύρο.

Έλεγχος της δύναμης του ασθενούς στα δάκτυλα και στο χέρι.

Απεικονιστικός έλεγχος. Ακτινογραφίες ώστε να ελέγξουμε τις οστικές δομές της περιοχής.

Ηλεκτρομυογράφημα (ΗΜΓ). Ελέγχεται η κινητική και η αισθητική ταχύτητα αγωγής του νεύρου. Ελέγχουμε δηλαδή το πόσο καλά δουλεύει το νεύρο.

 

Θεραπεία

Φαρμακευτική αγωγή.

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μη στεροειδή.

Ακινητοποίηση του αγκώνα σε θέση ηρεμίας, με τη χρήση νάρθηκα.

Χειρουργική θεραπεία

 

Όταν η συντηρητική αγωγή δεν έχει επιφέρει βελτίωση στα συμπτώματα του ασθενή. Υπάρχει μυική ατροφία και αδυναμία του χεριού και το ηλεκτρομυογράφημα παρουσιάζει ευρήματα, έχει ένδειξη η χειρουργική θεραπεία.  Πραγματοποιείται αποσυμπίεση ωλενίου νεύρου.

Ο ορθοπαιδικος σας, θα αποσυμπιέσει το νεύρο ενώ χρησιμοποιείται και η τεχνική της μεταφοράς του νεύρου από την φυσιολογική του θέση, σε θέση όπου πιέζεται λιγότερο και προστατεύεται, μπροστά από τον επικόνδυλο.

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να αφαιρεθεί και τμήμα του επικονδύλου ώστε να ελευθερωθεί το νεύρο.

Το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό όταν η επέμβαση γίνει γρήγορα, πριν εμφανιστεί μυική ατροφία και μυική αδυναμία. Σε περίπτωση ατροφίας και αδυναμίας το αποτέλεσμα δεν θα είναι το ιδανικό και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος αποκατάστασης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.