Αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος είναι η επέμβαση που σαν σκοπό έχει την αντικατάσταση των φορτιζομένων επιφανειών του γόνατος που έχουν φθαρεί.

Μπορεί να αντικατασταθεί όλη η άρθρωση του γόνατος «ολική αρθροπλαστική» μπορεί όμως να αντικατασταθεί και μέρος αυτής όπως η «μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική».

Η αρθροπλαστική αποτελείται από μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα.

Ο συνηθέστερος λόγος για να προχωρησουμε σε αρθροπλαστική γόνατος είναι η οστεοαρθρίτιδα και λιγότερο συχνά η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Τα συμπτώματα που στέλνουν τον ασθενή στον ιατρό είναι

  • ο πόνος,
  • το μειωμένο εύρος κίνησης,
  • η δυσκαμψία του γόνατος αλλά και η
  • παραμόρφωση που αρχίζει να εμφανίζεται.

Στην αρχή δοκιμάζουμε με συντηρητικά μέσα να ελέγξουμε τα συμπτώματα αυτά,

  • παυσίπονα,
  • αντιφλεγμονώδη,
  • ανάπαυση
  • και ενδαρθρικές ενέσεις σε κάποιες περιπτώσεις, όταν όμως πλέον δεν μπορούν να ελεγχθούν τότε πρέπει να σκεφτούμε τη λύση της αρθροπλαστικής.

Πρώτα ο ασθενής εξετάζεται κλινικά για να επιβεβαιώσουμε την πηγή των συμπτωμάτων του και να αποκλείσουμε άλλες παθήσεις που μπορεί να τα προκαλούν.

Η ακτινογραφία είναι βασική εξέταση για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας και τον καθορισμό του βαθμού αυτής.  Αλλά και να ορίσουμε το χειρουργικό μας πλάνο στην περίπτωση που προχωρήσουμε στη λύση του χειρουργείου.

Η επέμβαση γίνεται συνήθως με ραχιαία ή επισκληρίδιο αναισθησία.

Με τις νεότερες τεχνικές μπορούμε πλέον να κάνουμε μικρότερες τομές σε σχέση με το παρελθόν. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε παθητικά ρομποτικά συστήματα, πλοηγούς για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων μας όπως και χρήση των νέων πρωτοκόλλων για μικρότερη απώλεια αίματος, μικρότερη νοσηλεία και ταχύτερη αποκατάσταση. Η νοσηλεία μπορεί να κυμανθεί από 1 έως 3 ημέρες ανάλογα τον ασθενή.

Η φόρτιση μπορεί να αρχίσει άμεσα με τη χρήση υποστηρικτικών μέσων όπως βακτηρίες ή περιπατητήρας «Π».

Η φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο είναι πολύ σημαντική για μια επιτυχημένη αρθροπλαστική και τη γρήγορη επάνοδο του ασθενούς στις προηγούμενες δραστηριότητες του.

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.