Εκτινασσόμενος δάκτυλος

Ο εκτινασσόμενος δάκτυλος ή αλλιώς, στενωτική τενοντοελυτρίτιδα, είναι πάθηση που αφορά τους καμπτήρες των δακτύλων του χεριού. Έχουμε δυσκολία στην κάμψη του πάσχοντος δακτύλου, πολλές φορές κλειδώνει, με τον ασθενή να αδυνατεί να το κινήσει, ενώ συχνά στην προσπάθεια να το κινήσει, αυτό εκτινάσσεται απότομα.

Η κίνηση του τένοντα γίνεται μέσα σε μια θήκη ή έλυτρο όπως ονομάζεται, όταν υπάρχει φλεγμονή δεν υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να κινηθεί ο τένοντας και εμφανίζεται η δυσκολία στην κίνηση που αναφέρθηκε.

Οι αιτίες της πάθησης ποικίλουν, καταπόνηση του χεριού, ορμονικές διαταραχές και ρευματολογικές παθήσεις ενοχοποιούνται για την εμφάνιση της.

Η θεραπεία στα αρχικά στάδια συνίσταται σε ανάπαυση, χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, νάρθηκας δακτύλου, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ενδοελυτρικές ενέσεις κορτιζόνης.

Εάν αυτά δεν αποδώσουν τότε πρέπει να προχωρήσουμε σε χειρουργική αντιμετώπιση, κατά την οποία, με τοπική αναισθησία, γίνεται μια μικρή τομή 1-2 εκ. στην παλάμη του χεριού ανάλογα με το πάσχον δάκτυλο και γίνεται διάνοιξη του χώρου όπου κινείται ο τένοντας ωστε να ελευθερωθεί.