Βλαισός δάκτυλος (κότσι)

Ο βλαισός μεγάλος δάκτυλος αυτό που απλά αποκαλείται κότσι είναι η παραμόρφωση που εμφανίζεται στη βάση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού το οποίο στρέφεται προς τα υπόλοιπα δάκτυλα δημιουργώντας την εικόνα ενός εξογκώματος (εξόστωση) στην εσωτερική πλευρά του ποδιού. Πολλές φορές αυτό το εξόγκωμα φλεγμαίνει και προκαλεί πόνο.

Η κληρονομικότητα ενοχοποιείται για την εμφάνιση της πάθησης χωρίς όμως τα αίτια να είναι πλήρως καθορισμένα. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες και σχετίζεται με τη χρήση στενών και με ψηλό τακούνι υποδημάτων. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνει επίσης την εμφάνιση της πάθησης.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση και με τον ακτινολογικό έλεγχο γίνεται εκτίμηση του βαθμού παραμόρφωσης για να αποφασίσουμε το θεραπευτικό πλάνο μας.

Στα αρχικά στάδια με την αποφυγή στενών και ψηλοτάκουνων υποδημάτων και άλλων συντηρητικών μέσων μπορεί να επέλθει ύφεση του πόνου, εάν όμως δεν συμβεί αυτό, πρέπει να σκεφτούμε τη λύση της χειρουργικής θεραπείας.

Για τη χειρουργική αποκατάσταση του βλαισού μέγα δάκτυλου έχουν περιγράφει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, η κατάλληλη επιλέγεται με βάση το βαθμό παραμόρφωσης. Ο σκοπός της επέμβασης είναι η ύφεση του πόνου, η αφαίρεση του οστέινου εξογκώματος και η ευθυγράμμιση του μεγάλου δάκτυλου. Σε βαρείες περιπτώσεις έχουμε και παραμορφώσεις των υπολοίπων δακτύλων όπως η σφυροδακτυλία οπού και αυτές διορθώνονται χειρουργικά στον ίδιο χρόνο.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο την ιδιά ημέρα του χειρουργείου και φορώντας ειδικό παπούτσι μπορεί να περπατήσει. Η επέμβαση έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και το κότσι δεν υποτροπιάζει.