
Οσφυαλγία
Ώς οσφυαλγία αναφέρεται το άλγος στην οσφύ, δηλαδή ο πόνος χαμηλά στη μέση ή όπως αλλιώς ονομάζεται λουμπάγκο. Περίπου 7 στους 10 ανθρώπους θα εμφανίσουν οσφυαλγία κάποια στιγμή της ζωής τους. Είναι η κύρια αίτια αναρρωτικών αδειών στον ανεπτυγμένο κόσμο για αυτό είναι κατασταση με κοινωνικές επιπτώσεις.
Η οσφυϊκή χώρα αποτελείται από 5 οσφυϊκούς σπονδύλους (Ο1-Ο5).
Ενδιάμεσα αυτών τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, πίσω από τους δίσκους περνάει ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα τα οποία προέρχονται από αυτόν.
Οσφυαλγία
Οι αιτίες της οσφυαλγίας είναι συνήθως μυοσκελετικά προβλήματα καλοήθους φύσεως όπως κακώσεις των μαλακών μορίων (μυς,σύνδεσμοι) και σε αυτά οφείλεται κατά κύριο λόγο η εμφάνιση της νόσου. Όμως υπάρχουν και άλλα αίτια τα οποία κατηγοριοποιούνται σε μηχανικά, φλεγμονώδη, νεοπλασματικά, μεταβολικά, αλλά και ψυχοσωματικά.
Μηχανικά αίτια είναι, η κήλη δίσκου, ο εκφυλισμός του δίσκου, η σπονδυλική στένωση, η σπονδυλολίσθηση και τα κατάγματα.
Φλεγμονώδη αίτια είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασικη αρθρίτιδα και η οστεομυελίτιδα.
Νεοπλασματικά αίτια είναι οι όγκοι των οστών, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η οπισθοπεριτοναική ίνωση.
Μεταβολικά αίτια είναι τα οστεοπορωτικά κατάγματα και η οστεομαλακία.
Η κατάθλιψη επίσης μπορεί να οφείλεται για την εμφάνιση της νόσου.
Ξεχωριστό μέρος αποτελεί η παιδική οσφυαλγία η οποία μπορεί να οφείλεται σε συνδεσμικές ρήξεις, σπονδυλόλυση, σπονδυλοδισκίτιδα, σπονδυλολίσθηση και σκολίωση μεταξύ άλλων και η οποία πρέπει πάντοτε να διερευνάται με μαγνητική τομογραφία και αιματολογικό έλεγχο.
ΑΓΩΓΗ
Τις περισσότερες περιπτώσεις η συνήθης αγωγή που δίνεται για την οσφυαλγία αρκεί για να λύσει το πρόβλημα όποτε δεν γίνεται και κάποιος ιδιαίτερος διαγνωστικός έλεγχος όταν όμως τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από ένα μηνά, υπάρχει
- ιστορικό κάκωσης,
- ιστορικό λήψης κορτιζόνης,
- ιστορικό καρκίνου,
- νευρολογικό έλλειμμα,
- ανεξήγητη απώλεια βάρους η
- ανεξήγητος πυρετός, πρέπει να προβούμε άμεσα σε διαγνωστικό έλεγχο κυρίως με μαγνητική τομογραφία.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Για τη θεραπεία της οσφυαλγίας χρησιμοποιούνται βραχυχρόνια, φάρμακα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και παυσίπονα.
Η φυσικοθεραπεία έχει επίσης θέση στην αντιμετώπιση της οσφυαλγίας, ειδικές ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν.