Ορθοπεδικός Χειρουργός Αριστομένης Βασιλόπουλος

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, η οποία προσβάλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας πόνο και δυσκολία στην κίνηση των αρθρώσεων, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο την καθημερινότητα τους.

Η εκφυλιστική αυτή νόσος εντοπίζεται κυρίως στις αρθρώσεις των ποδιών, των χεριών και της σπονδυλικής στήλης. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες ενώ αυξάνεται η συχνότητα της με την πρόοδο της ηλικίας. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σε μεγάλη μερίδα ασθενών εμφανίζονται παραπάνω από δύο εντοπίσεις της νόσου.

Ο αρθρικός χονδρός είναι το στοιχείο αυτό της άρθρωσης το οποίο επιτρέπει την ομαλή κίνηση της, μειώνοντας την τριβή μεταξύ των αρθρικών επιφανειών. Με την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας η επιφάνεια του αρθρικού χόνδρου παύει να είναι λεία και ομαλή με αποτέλεσμα την δυσκολία στην κίνηση και την εμφάνιση του πόνου.

Παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας είναι το φύλο, η αυξημένη ηλικία, προηγούμενοι τραυματισμοί (μετατραυματική αρθρίτιδα), η παχυσαρκία, επαγγέλματα και δραστηριότητες ,όπως οι αθλητές, που καταπονούν τις αρθρώσεις τους, αλλά και άλλες νοσολογικές οντότητες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η ουρική αρθρίτιδα.

Το κύριο σύμπτωμα είναι ο πόνος ο οποίος επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και η δυσκαμψία όπου σταδιακά κάνει την εμφάνιση της και δυσχεραίνει την κίνηση της άρθρωσης.

Είναι πολύ σημαντικό να ζητηθεί ιατρική συμβουλή με την έναρξη των συμπτωμάτων λόγω της εξελικτικής φύσης της νόσου ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες σωστής θεραπείας.

Για τη διάγνωση θα χρειαστούμε απλό ακτινολογικό έλεγχο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία, ενώ για τη διαφοροδιάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει και αιματολογικός έλεγχος, για τον αποκλεισμό ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας ξεκινά συντηρητικά με τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς, μείωση του σωματικού βάρους και λήψη αναλγητικών για την ανακούφιση από τον πόνο. Όταν πλέον δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα συμπτώματα, μπορεί να προχωρήσουμε σε χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου, εκτελώντας αρθροπλαστικη της προσβεβλημένης άρθρωσης. Ο σκοπός της επέμβασης είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης και η εξάλειψη του πόνου. Για την αρθροπλαστική χρησιμοποιούνται προθέσεις που αποτελούνται από κράματα μετάλλων και πολυαιθυλένιο.