Ορθοπεδικός Χειρουργός Αριστομένης Βασιλόπουλος

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένα σύνολο ινών, συνδετικού ιστού σαν χορδή κατά μήκος του πέλματος του ποδιού που το στηρίζει και διατηρεί το σχήμα της ποδικής καμάρας.

Όταν η απονεύρωση πάσχει, εμφανίζεται πόνος στο πέλμα κυρίως προς το μέρος της φτέρνας εκεί που η απονεύρωση συνδέεται με το οστό. Στο σημείο αυτό μπορεί να εμφανιστεί ένα μικρο οστεόφυτο ή οστική “άκανθα” όπως αλλιώς γνωρίζει και ο περισσότερος κόσμος την πελματιαία απονευρωσίτιδα, αυτό είναι κάτι το οποίο εμφανίζεται στις ακτινογραφίες, αν και η μη εμφάνιση του δεν αποκλείει τη διάγνωση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα το πρωί κατά τα πρώτα βήματα του ασθενούς και εξασθενούν με το περπάτημα, αιμωδίες μπορεί επίσης να κάνουν την εμφάνιση τους.

Παράγοντες κινδύνου είναι η υπερβολική άσκηση, το τρέξιμο, ιδιαίτερα σε ανώμαλα εδάφη, το υπερβολικό βάρος, η παρατεταμένη ορθοστασία αλλά και ακατάλληλα υποδήματα για ορισμένες δραστηρίοτητες.

Η διάγνωση τίθεται μετά από κλινική εξέταση του κάτω άκρου για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις, οι ακτινογραφίες είναι χρήσιμες, ενώ και η μαγνητική τομογραφία μπορεί χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις.

Για τη θεραπεία πολύ σημαντική είναι η τροποποίηση των δραστηριοτήτων του ασθενούς, πάτοι από σιλικόνη μπορούν να προσφέρουν όπως και τα αντιφλεγμονώδη,ενώ πολύ σημαντικό ρόλο έχουν οι ασκήσεις και οι διατάσεις της πέλματος.