Κάταγμα ισχίου 

 

Τι είναι το κάταγμα   γοφού?

 

 

Το κατάγμα ισχίου, γνωστό και ως κατάγμα γοφού, είναι μια σοβαρή κατάσταση όπου το ισχίο σπάει ή θρυμματίζεται. Αυτό μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό, όπως πτώση ή ατύχημα, και συνήθως απαιτεί άμεση ιατρική προσοχή.

 

Το κάταγμα ισχίου ή κάταγμα γοφού είναι πολύ συχνό κάταγμα στους ηλικιωμένους ανθρώπους.

 

Συνήθως συμβαίνει μετά από πτώση εξ’ιδίου ύψους, ενώ παράγοντες κινδύνου είναι η οστεοπόρωση, οι νεοπλασίες και μεταβολικές παθήσεις.

 

Μπορεί να συμβεί και σε νέους ασθενείς μετά από κακώσεις υψηλής βίας όπως, τροχαία τα ατυχήματα.

 

 

 

φωτογραφια που δειχνει ενα Κάταγμα ισχίου απο τον ορθοπεδικο Βασιλουλος Αριστομενης

 

 

 

Ανατομία του ισχίου

 

 

Το ισχίο είναι από τις πιο μεγάλες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος.

Περιλαμβάνει το οστό του μηριαίου, την κεφαλή του μηριαίου και την κοτύλη, που είναι μέρος της λεκάνης.

 

Αυτές οι δομές περιβάλλονται από έναν αρθρικό θύλακο εντός του οποίου περιέχεται το αρθρικό υγρό.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα στο κάταγμα  γοφού?

 

• Άλγος στην περιοχή του ισχίου και ευαισθησία στην άνω έξω επιφάνεια του μηρού
• Αδυναμία φόρτισης του πάσχοντος σκέλους δηλαδή δεν περπατάει ο ασθενής Εικόνα όλου του κάτω άκρου σε βράχυνση και έξω στροφή
• Μελανιά στο ισχίο
• Ο ασθενής δεν μπορεί να σηκώσει το πόδι ή να κάνει άλλες κινήσεις

 

 

Πως γίνεται η διάγνωση στο κάταγμα ισχίου γοφού?

 

Ο ορθοπέδικος χειρουργός θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς και θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή.

Εφόσον υπάρχει υποψία κατάγματος στο ισχίο θα ζητηθεί απεικονιστικός έλεγχος.

Συνήθως η ακτινογραφία θέτει την διάγνωση ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστεί αξονική τομογραφία που δίνει περισσότερες πληροφορίες και έχει μεγαλύτερη ευαισθησία.

 

 

 

Θεραπεία 

 

Το κάταγμα του ισχίου έχει κατά κύριο λόγο χειρουργική αντιμετώπιση η οποία πρέπει να εφαρμόζεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά την κάκωση.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άμεση χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος του ισχίου έχει χαμηλότερο ποσοστό μετεγχειρητικών επιπλοκών και καλύτερη φυσική αποκατάσταση του ασθενούς.

 

Είναι πολύ σημαντικό η κινητοποίηση του ασθενούς να είναι γρήγορη ώστε να αποφύγουμε επιπλοκές όπως μυικές ατροφίες, πιθανές θρομβώσεις, έλκη κατακλίσεων ακόμα και λοιμώξεις.

Το είδος της χειρουργικής επέμβασης που θα επιλέξουμε αποφασίζεται μετά τον απεικονιστικό έλεγχο, ανάλογα με τον τύπο του κατάγματος.

 

Οι τύποι των καταγμάτων του ισχίου είναι:

  • το διατροχαντήριο
  • το υποκεφαλικό
  • το υποτροχαντήριο κάταγμα

 

 

 

Υποκεφαλικό κάταγμα ισχίου

 

Όταν η γραμμή του κατάγματος βρίσκεται κάτω από την μηριαία κεφαλή, στον αυχένα του μηριαίου, τότε ονομάζεται υποκεφαλικό. Η θέση αυτή του κατάγματος είναι ενδαρθρική.

Η ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου κατάγματος είναι ότι επηρεάζει την αιμάτωση της μηριαίας κεφαλής.

 

Η αποκατάσταση του υποκεφαλικού κατάγματος σε νεότερους ασθενείς γίνεται με την οστεοσύνθεση του κατάγματος με βίδες και ονομάζεται κοχλίωση, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες επιλέγουμε την λύση της ημιολικής αρθροπλαστικής ή της ολικής αρθροπλαστικής ανάλογα την ηλικία και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του εκάστοτε ασθενούς.

 

 

Κάταγμα ισχίου

 

 

Διατροχαντήριο κάταγμα 

 

 

Πιο χαμηλά από τον αυχένα του μηριαίου υπάρχουν δυο οστικές προεξοχές που ονομάζονται μείζονας και ελλάσονας τροχαντήρας.

 

Όταν το κάταγμα συμβαίνει μεταξύ αυτών των δυο ανατομικών σημείων λέγεται διατροχαντήριο και είναι, σε αντίθεση με το υποκεφαλικό κάταγμα, εξωαρθρικό.

 

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η ενδομυελική ήλωση.

 

Είναι μια τεχνική μειωμένης παρεμβατικότητας στην οποία σταθεροποιούμε το κάταγμα εισάγοντας έναν ήλο, καρφί, εντός του μυελού του μηριαίου οστού ο οποίος σταθεροποιείται με 2 βίδες.

 

Η επέμβαση γίνεται με 3 πολύ μικρές τομές από τις οποίες εισάγουμε τα υλικά μας.

 

Υποτροχαντήριο κάταγμα

 

Όπως περιγράψαμε παραπάνω, μεταξύ των τροχαντήρων το κάταγμα λέγεται διατροχαντήριο, ενώ κάτω από τον ελάσσονα τροχαντήρα, λέγεται υποτροχαντήριο.

 

Θεωρούνται πιο ασταθή κατάγματα από τα διατροχαντήρια.

Η αντιμετώπιση είναι παρόμοια με τα διατροχαντήρια κατάγματα, δηλαδή ενδομυελική ήλωση, με τη διαφορά ότι επιλέγουμε τη χρήση μεγαλύτερων ενδομυελικών ήλων για μεγαλύτερη σταθερότητα.

 

 

 

 

Τι είδους αναισθησία επιλέγεται στο κάταγμα γοφού?

 

 

Η αναισθησία που επιλέγεται τις περισσότερες φορές είναι η περιοχική αναισθησία που χωρίζεται σε ραχιαία και επισκληρίδιο.

 

Επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέθη και τοπική αναισθησία για μεγαλύτερη άνεση του ασθενούς.

 

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί και νευρικός αποκλεισμός της περιοχής ενώ πιο σπάνια θα γίνει γενική αναισθησία.

 

Τα νέα πρωτόκολλα και οι νέες τεχνικές ελαχιστοποιούν την ανάγκη μετάγγισης αίματος.

 

 

 

 

Αποκατάσταση μετά το χειρουργείο για το κάταγμα ισχίου γοφού

 

 

Ο σκοπός της χειρουργικής αντιμετώπισης είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγερση και βάδιση του ασθενούς.

 

Γνωρίζουμε τι σημαίνει για έναν ηλικιωμένο ασθενή η πολυήμερη παραμονή στο κρεβάτι, κατακλίσεις, θρομβώσεις και άλλες παθολογικές καταστάσεις που θέλουμε να αποφύγουμε.

 

Οι νέες τεχνικές σε συνδυασμό με τα νέα υλικά και τα πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης, μας δίνουν τη δυνατότητα να κινητοποιήσουμε πολύ γρήγορα τους ασθενείς και να επανέλθουν στις προηγούμενες δραστηρίοτητες τους.

 

Η βάδιση μπορεί να γίνει ακόμα και ώρες μετά το χειρουργείο ενώ η παραμονή στο νοσοκομείο είναι πολύ μικρή.

 

Αρχικά η βάδιση γίνεται με περιπατητήρα τύπου “Π” ή βακτηρίες, πατερίτσες.

 

Ειδικό ασκησιολόγιο ακολουθείται μετά το χειρουργείο με έμφαση την ενδυνάμωση των τετρακεφάλων μυών και τη λειτουργικότητα του χειρουργημένου μέλους.

 

Σε 2 περίπου εβδομάδες θα γίνει η αφαίρεση των ραμμάτων.

Ο ασθενής θα λάβει για ένα μήνα αντιθρομβωτική αγωγή, ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους και θα χρησιμοποιεί ελαστικές κάλτσες.

 

Επί πόνου απλά παυσίπονα όπως παρακεταμόλη είναι αρκετά.

 

 

 

Ποιο είναι το κόστος του χειρουργείου για κάταγμα στο ισχίο?

 

Το κόστος είναι πολύ προσιτό και καθορίζεται από τα ειδικά υλικά που θα χρησιμοποιηθούν και την κλινική που θα επιλεχθεί για την επέμβαση.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για τη διαδικασία και το κόστος του χειρουργείου.

 

Καλέστε τον Ορθοπεδικό Βασιλόπουλο  Αριστομένη για Περισσότερες Πληροφορίες σχετικά με το Χειρουργείο του Κάταγματος Ισχίου

 

Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ή ανησυχείτε σχετικά με το κάταγμα ισχίου, είναι σημαντικό να αναζητήσετε εξειδικευμένη συμβουλή και πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία του χειρουργείου. 

 

Γιατί να Επικοινωνήσετε μαζί μας:

 

  1. Εξειδίκευση στη Χειρουργική του Κατάγματος Ισχίου: Ο Ορθοπεδικός μας διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στη χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος ισχίου.

  2. Εξατομικευμένη Φροντίδα: Κατανοούμε τις ανάγκες κάθε ασθενούς και παρέχουμε εξατομικευμένη φροντίδα για την επιτυχή ανάρρωση.

  3. Ενημερωτική Συνεδρία: Κλείστε ραντεβου με τον Ορθοπεδικό μας για να σας εξηγήσει λεπτομερώς τη διαδικασία του χειρουργείου και να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις.

 

 

 

Πώς να επικοινωνήσετε:

 

Καλέστε μας σήμερα για να κλείσετε μια συνεδρία ή για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το χειρουργείο του κατάγματος ισχίου. Η ομάδα μας είναι εδώ για να σας υποστηρίξει σε αυτήν την δύσκολη στιγμή.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Παλαιό Φάληρο, ΤΚ 17563 Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου 245

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.