Όταν σκέφτεστε ότι θέλετε να είστε και να παραμείνετε υγιείς, το πιθανότερο είναι να έρχεται στο μυαλό σας ότι πρέπει να κάνετε αλλαγές στις καθημερινές σας συνήθειες ώστε να αποφύγετε καταστάσεις όπως οι νεοπλασίες (καρκίνος) και η καρδιαγγειακή νόσος. Το να διατηρήσετε υγιή τα οστά σας για να αποφύγετε την οστεοπόρωση σίγουρα δεν είναι στις προτεραιότητες σας. Θα αναθεωρήσετε όμως τις απόψεις σας διαβάζοντας παρακάτω….
Μύθος 1ος
Η οστεοπόρωση είναι νόσος που προσβάλει ηλικιωμένες λευκές γυναίκες.
Ενώ η νόσος είναι συχνότερη στις γυναίκες Καυκάσιας φυλής, άνδρες και γυναίκες όλων των φυλών μπορούν να προσβληθούν. Επιπλέον, η νόσος μπορεί να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες, παρόλο που κατά γενική ομολογία και παρατήρηση οι ηλικιωμένοι είναι συνήθως τα θύματα των συνεπειών της.
Μύθος 2ος
Δεν χρειάζεται να ανησυχείς ότι έχεις οστεοπόρωση αν υποστείς κάταγμα από σοβαρό ατύχημα ή πτώση από μεγάλο ύψος.
Τα κατάγματα σε άτομα άνω των 50 ετών, όπως έχει τονιστεί, μπορεί να είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου. Η σοβαρότητα του ατυχήματος δεν αναιρεί το γεγονός του κατάγματος ως ένδειξη για χαμηλή οστική μάζα σε όλες τις περιπτώσεις, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Μύθος 3ος
Οι άνθρωποι μπορούν να νιώσουν τα οστά τους να «αδυνατίζουν».
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται συχνά ως «σιωπηλή νόσος». Συχνά, το κάταγμα είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουμε προσβληθεί από οστεοπόρωση. Μερικοί άνθρωποι μαθαίνουν ότι έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα όταν έχουν χάσει ύψος λόγω καταγμάτων (καθίζησης) ενός ή και περισσοτέρων σπονδύλων. Αυτά τα κατάγματα μπορούν να συμβούν χωρίς αξιοσημείωτο άλγος και ξεφεύγουν της προσοχής μας, συνήθως ως μυϊκά άλγη.
Πηγή: Ελληνική Εταιρεία μελέτης μεταβολισμού των οστών