Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

Ανατομία Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

 

 

Είναι ο τένοντας που ενώνει την επιγονατίδα με την κνήμη.

 

Είναι στην ουσία η συνέχεια του τετρακέφαλου και αποτελεί βασικό στοιχείο του εκτατικού μηχανισμού της άρθρωσης του γόνατος.

Η επιγονατίδα λειτουργεί σαν υπομόχλιο μεταφέροντας τις δυνάμεις του τετρακέφαλου μυός όταν συσπάται, στον επιγονατιδικό τένοντα ώστε να γίνει έκταση της άρθρωσης του γόνατος. Έτσι σε περίπτωση ρήξης του επιγονατιδικού τένοντα καταργείται ο εκτατικός μηχανισμός του γόνατος.

Φωτογραφία: Ανατομία ρήξης επιγονατιδικού τένοντα.

Μηχανισμός και αίτια πρόκλησης της ρήξης

 

 

 

Πιο συχνά συμβαίνει σε νέους αθλητές. Μετά από άλμα ενός αθλητή με απότομη επαφή του κάτω άκρου με το έδαφος και ταυτόχρονη δυναμική έκταση του γόνατος συμβαίνει η ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα.

Στους περισσότερους ασθενείς με ρήξη επιγονατιδικού τένοντα προϋπήρχε χρόνια τενοντίτιδα η οποία έχει αποδυναμώσει τον τένοντα.

Χρόνιες παθήσεις που επηρεάζουν την αιμάτωση του τένοντα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα ρήξης.

Η χρήση κορτικοστεροειδών επίσης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των τενοντίτιδων είναι παράγοντας κινδύνου για την πρόκληση ρήξης.

Συμπτώματα

 

 

  • Έντονο άλγος κάτω από την επιγονατίδα
  • Ψηλαφητό κενό πάνω στον τένοντα
  • Οίδημα και μωλωπισμός του γόνατος
  • Αδυναμία έκτασης του κάτω σκέλους
Η ρήξη του Αχίλλειου Τένοντα είναι ένας τραυματισμός με πολύ σοβαρότερα συμπτώματα
Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό;

Διάγνωση της ρήξης του επιγονατιδικού τένοντα

Κατά την κλινική εξέταση και την ψηλάφηση βρίσκουμε εμφανές κενό πάνω στον τένοντα που υποδηλώνει την ρήξη. Επίσης δεν μπορεί να γίνει έκταση του γόνατος.

 

Απεικόνιση με ακτινογραφίες είναι χρήσιμη ώστε να αποκλείσουμε τυχόν συνυπάρχουσες βλάβες, όπως το κάταγμα επιγονατίδας.

 

Ο υπέρηχος μπορεί εύκολα να αναδείξει τη ρήξη, ενώ μαγνητική τομογραφία κάνουμε ώστε να δούμε καλύτερα τις υπόλοιπες δομές του γόνατος.

Θεραπεία Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

 

 

Η ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση. Μόνο σε πολύ μικρές μερικού πάχους ρήξεις μπορούμε να επιλέξουμε την συντηρητική θεραπεία.

 

Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ακινητοποίηση του γόνατος με τη χρήση γυψονάρθηκα ή λειτουργικού νάρθηκα.

 

Φωτογραφία: Θεραπεία και διάγνωση της ρήξης επιγονατιδικού τένοντα.

Χειρουργική αποκατάσταση

Σε πλήρη ρήξη επιλέγεται η χειρουργική επέμβαση. Ο τένοντας πρέπει να επανακαθηλωθεί στην επιγονατίδα.

 

Συνήθως βάζουμε ειδικά ράμματα μέσα από τον τένοντα τα οποία εν συνεχεία περνάμε μέσα από διοστικά τούνελ που έχουμε κάνει στην επιγονατίδα.

 

Είναι σημαντικό να υπολογίσουμε την τάση του τένοντα κατά την συρραφή, διότι είναι καθοριστικής σημασίας για τη λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού και ενός επιτυχημένου χειρουργείου.

Επιπλοκές μετά τη αποκατάσταση της ρήξης

  • Απώλεια μέρους της αντοχής του τένοντα
  • Μειωμένο εύρος κίνησης του γόνατος
  • Αυξημένη πιθανότητα επαναρρήξης
  • Αλλαγή θέσης της επιγονατίδας μετά τη συρραφή
  • Διάσπαση τραύματος
  • Θρομβώσεις

 

 

Μετεγχειρητική αποκατάσταση

 

Διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου, αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη.

 

Για μικρο χρονικό διάστημα μπορεί να χρειαστεί η τοποθέτηση μπότας ή γυψονάρθηκα για προστασία της συρραφής και άνεσης του ασθενούς.

 

Αποφόρτιση του πάσχοντος σκέλους στην αρχή, ενώ σιγά σιγά αρχίζει μερική φόρτιση μέχρι την πλήρη φόρτιση.

Πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με ασκήσεις ενδυνάμωσης και αύξηση του εύρους λειτουργίας της άρθρωσης.

 

Η πλήρη αποκατάσταση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ενώ συνήθως κυμαίνεται από 3 έως 6 μήνες.

 

 

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Παλαιό Φάληρο 175 63

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.