ορθοπεδικός καλός Βασιλοπουλός Αριστομένης

Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, η οποία προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας πόνο και λειτουργικά προβλήματα στις αρθρώσεις.

Η αρθρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε ανθρώπους ηλικίας άνω των 55-60 ετών, μπορεί όμως να προσβάλλει και νεότερες ηλικίες.

Η καθημερινότητα των ανθρώπων επηρεάζεται από την πάθηση αυτή δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και σε απλές δραστηρίοτητες.

Είναι φρόνιμο η οστεοαρθρίτιδα και τα συμπτώματα της να αντιμετωπίζονται άμεσα ώστε να μην εμφανιστούν προβλήματα στην ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.

οστεοαρθριτιδα ισχιου απο το ν ορθοπεδικο Βασιλοπουλος Αριστομενης

Η Άρθρωση του ισχίου, ανατομία

 

 

Ειναι πολυ σημαντικη αρθρωση. Συμμετεχει στη βαδιση και στηριξη ολοκληρου του κορμου του ανθρωπου. Ως εκ τουτου τα φορτια που δεχεται ειναι πολυ μεγαλα.

Η αρθρωση ειναι σφαιροειδης και περιλαμβανει την κεφαλη του μηριαιου οστου και την κοτυλη της πυελου.

Τοσο η κοτυλη οσο και η κεφαλη του μηριαιου περιβαλλονται απο αρθρικο χονδρο, ετσι η κινηση μεταξυ τους γινεται χωρις τριβες, ευκολα και ανωδυνα.

Την αρθρωση περιβαλλει ο αρθρικος θυλακος, ενω γυρω απο αυτη βρισκονται οι συνδεσμοι και οι τενοντες που την σταθεροποιουν και τη θετουν σε κινηση.

Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα Ισχίου ?

 

Είναι η φθορά του αρθρικού χόνδρου της άρθρωσης, που σιγά σιγά θα την οδηγήσει στην καταστροφή.

 

Καθώς φθείρεται η άρθρωση οι αρθρικές επιφάνειες δεν είναι πλέον λείες και ομαλές άλλα έχουν ανώμαλη επιφάνεια, αυτό δυσκολεύει την κίνηση της και προκαλεί πόνο.

 

 

Παράγοντες κινδύνου

 

Το φύλο, η μεγάλη ηλικία, προηγούμενοι τραυματισμοί και κακώσεις, οι δραστηριότητες του ατόμου, επαγγελματικές και αθλητικές και άλλα νοσήματα που επηρεάζουν όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Η ρήξη του Αχίλλειου Τένοντα είναι ένας τραυματισμός με πολύ σοβαρότερα συμπτώματα
Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Μια άλλη μορφή αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Είναι νόσος που ανήκει στα αυτοάνοσα  νοσήματα και αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

 

Το ίδιο το σώμα αναγνωρίζει ως ξένους, τους δικούς του ιστούς και τους καταστρέφει.

 

Σε προχωρημένα στάδια της νόσου η άρθρωση καταστρέφεται εντελώς χάνει την λειτουργικότητα της και παραμορφώνεται.

 

 

Συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας

 

 • Έντονο άλγος στην περιοχή του ισχίου
 • Δυσκαμψία της άρθρωσης
 • Μειωμένο εύρος κίνησης
 • Παρουσία κριγμού κατά την κίνηση
 • Επέκταση του πόνου προς τον μηρό και το γόνατο

 

 

 

Απεικονιστικός έλεγχος

 

Οι απλές ακτινογραφίες είναι αρκετές για να αποκαλύψουν την φθορά των αρθρικών επιφανειών του ισχίου. Σε προχωρημένες περιπτώσεις το μεσάρθριο διάστημα μεταξύ της κοτύλης και της κεφαλής του μηριαίου μειώνεται μέχρι που εξαφανίζεται τελείως.

Πιο σπάνια θα χρειαστεί να προβούμε σε μαγνητική ή αξονική τομογραφία, μόνο σε περιπτώσεις που υποψιαζόμαστε συνοδές βλάβες στο ισχίο ή γύρω από αυτό.

Θεραπεία

Συντηρητική

 

 

 
 • Τροποποίηση δραστηριοτήτων, αποφυγή εντόνων δραστηριοτήτων.
 • Μείωση του σωματικού βάρους.
 • Φαρμακευτική αγωγή με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη, πάντα με σύσταση ιατρού.
 • Φυσικοθεραπεία, μυική ενδυνάμωση και βελτίωση του εύρους κίνησης.
 • Υποστηρικτικά μέσα όπως οι πατερίτσες και το “Π”, ώστε να αποφορτιστεί η άρθρωση θα βοηθήσουν σημαντικά.

 

Φωτογραφία: Οστεοαρθρίτιδα ισχίου - Πόνος σε ανθρώπινο σώμα

Εγχύσεις με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) και υαλουρονικό οξύ

Το πλάσμα από το αίμα του ασθενούς εμπεριέχει αυξητικούς παράγοντες που βοηθούν στην επούλωση αρθρικών βλαβών και καθυστερούν την φθορά της άρθρωσης.

 

Το υαλουρονικό οξύ “λιπαίνει” την άρθρωση και διευκολύνει την κίνηση μεταξύ των αρθρικών επιφανειών χωρίς τριβές και πόνο.

 

Είναι πολύ χρήσιμο αυτές οι θεραπείες να γίνονται πάντα με την καθοδήγηση υπερήχου ώστε η θεραπεία να είναι πιο στοχευμένη και με καλύτερα αποτελέσματα.

Χειρουργική

Σε αρχικά στάδια αρθρίτιδας μπορεί να γίνει αρθροσκόπηση του ισχίου με στόχο την καθυστέρηση ενός μεγαλύτερου χειρουργείου.

 

Σε προχωρημένη εκφύλιση της άρθρωσης του ισχίου, η επέμβαση εκλογής είναι η ολική αρθροπλαστική του ισχίου, κατά την οποία αντικαθιστούμε όλες τις αρθρικές επιφάνειες με προθέσεις.

 

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι είναι μια πάθηση που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ποιότητα ζωής του ασθενούς εάν δεν αντιμετωπιστεί με την δέουσα προσοχή.

 

Σήμερα με τις σύγχρονες  τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας στο ισχίο και τα νέα υλικά που έχουμε στη διάθεση μας ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις αρθρίτιδας μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του ασθενούς.

φωτογραφια που δειχνει τον Χειρουργός Ορθοπεδικός Βασιλόπουλος Αριστομένης Separator Καλέστε τωρα 6943908981 Separator Ορθοπεδικός Παλαιό Φάληρο επικοινωνία Separator Καλέστε μας τωρα για ραντεβού

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Παλαιό Φάληρο 175 63

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.