Κάταγμα σκαφοειδούς

 

 

 

Το σκαφοειδές είναι ένα από τα 8 οστάρια του καρπού. Είναι από τα συχνότερα κατάγματα των οσταρίων του καρπού. Η βασική αίτια είναι η πτώση και η στήριξη πάνω στο τεντωμένο χέρι κατά την επαφή με το έδαφος. Η ιδιαιτερότητα που έχει το σκαφοειδές είναι ότι δεν αιματώνεται παντού το ίδιο, υπάρχουν τμήματα του, που δεν έχουν καλή παροχή αίματος. Αυτό έχει σαν συνέπεια προβλήματα κατά την επούλωση ενός κατάγματος που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη κατά την θεραπεία.

Μια εικόνα που δείχνει το κάταγμα ενός σκαφοειδούς,

Συμπτώματα του κατάγματος σκαφοειδούς

 

  • Η περιοχή που εντοπίζουμε το άλγος είναι στον καρπό κάτω από τον αντίχειρα.
  • Έντονο άλγος πέριξ του αντίχειρα ή κατά την ψηλάφηση του.
  • Οίδημα στην ίδια περιοχή.
  • Μικρή παραμόρφωση στη περιοχή του σκαφοειδούς.
  • Δυσλειτουργία του καρπού.
  • Μωλωπισμός.

Διάγνωση κατάγματος σκαφοειδούς

  • Είναι πολύ σημαντική η λεπτομερής κλινική εξέταση και η λήψη του ιστορικού του ασθενούς που θα θέσουν την υποψία του κατάγματος.
  • Απεικονιστικός έλεγχος.
  • Απλές ακτινογραφίες. Είναι βασική εξέταση η οποία μπορεί να αναδείξει το κάταγμα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όχι, για αυτό θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αξονική τομογραφία όταν έχουμε την κλινική υποψία του κατάγματος.
  • Αξονική τομογραφία. Απεικονίζει επακριβώς το κάταγμα και βοηθά πολύ στη λήψη αποφάσεων όσον αφορά την αντιμετώπιση του.
  • Μαγνητική τομογραφία. Έχει καλύτερη απεικόνιση των μαλακών μορίων, των ιστών γύρω από το σκαφοειδές.
Η ρήξη του Αχίλλειου Τένοντα είναι ένας τραυματισμός με πολύ σοβαρότερα συμπτώματα
Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό;

Αντιμετώπιση του κατάγματος σκαφοειδούς

Ανάλογα τον τύπο του κατάγματος και το σημείο εντόπισης επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία.

Όταν η κλινική εξέταση θέτει υποψία κατάγματος σκαφοειδούς χωρίς να απεικονίζεται το κάταγμα τότε είναι φρόνιμο να τοποθετήσουμε ειδικό νάρθηκα σκαφοειδούς και να επανεξετάσουμε το χέρι σε μια εβδομάδα περίπου ή να προχωρήσουμε στη διενέργεια αξονικής τομογραφίας.

Όπως προαναφέραμε η διαταραχή αιμάτωσης του οσταρίου μπορεί να επιπλέξει την αντιμετώπιση και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

 

Συντηρητική αντιμετώπιση

 

Απαρεκτόπιστα, ρωγμώδη κατάγματα του περιφερικού τμήματος του οστού αντιμετωπίζονται συντηρητικά.

Τοποθέτηση ειδικού νάρθηκα σκαφοειδούς με ακινητοποίηση και του αντίχειρα για περίπου έξι εβδομάδες.

Απαραίτητος ο συχνός επανέλεγχος της πώρωσης του κατάγματος, τόσο κλινικά όσο και ακτινολογικά.

Ναρθήκας χεριού: Μια εικόνα που δείχνει έναν ναρθήκα που χρησιμοποιείται για τη στήριξη και την προστασία του χεριού, συνήθως σε περιπτώσεις τραυματισμού ή αναπηρίας

Χειρουργική αντιμετώπιση

 

Τα παρεκτοπισμένα κατάγματα, τα κατάγματα με συντριβή και τα κατάγματα του εγγύς τμήματος του σκαφοειδούς αντιμετωπίζονται χειρουργικά.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει “ανοικτά”, με ανάταξη του κατάγματος και οστεοσύνθεση με ειδική βίδα.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα σε ορισμένα κατάγματα το χειρουργείο να γίνει “κλειστά” με διαδερμική προσπέλαση υπό ακτινοσκοπική καθοδήγηση, η τεχνική αυτή μας προσφέρει καλύτερη πώρωση του κατάγματος και γρηγορότερη αποκατάσταση λόγω του ελάχιστου τραύματος που προκαλεί στο χέρι.

Σε μεγάλα συντριπτικά κατάγματα με οστικό έλλειμμα χρειάζεται τοποθέτηση οστικών μοσχευμάτων, από τον ασθενή, αυτομοσχεύματα, τα οποία λαμβάνονται συνήθως από την κερκίδα ή το λαγόνιο οστό του ασθενούς.

 

Μετεγχειρητικά

 

 

Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο σε ένα 24ωρο και το χέρι ακινητοποιείται με νάρθηκα.

Καθημερινές αλλαγές και περιποίηση του τραύματος είναι απαραίτητες.

Μετά από διάστημα 4 με 6 εβδομάδων ο ασθενής αρχίζει ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

Επιπλοκές

  • Οστεονεκρωση του σκαφοειδούς. Λόγω προβληματικής αιμάτωσης τμήματος του οστού μπορεί το τμήμα αυτό να νεκρωθεί.
  • Ψευδάρθρωση. Κακή επούλωση που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη επανεπέμβασης.
  • Μετατραυματική αρθρίτιδα. Φθορά δηλαδή του αρθρικού χόνδρου γύρω από το οστό, το οποίο θα προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία.
  • Λοιμώξεις του χειρουργικού τραύματος.
  • Το κάταγμα σκαφοειδούς συχνά ξεφεύγει της διάγνωσης και πρέπει πάντα να ελέγχεται στην παραμικρή υποψία. Είναι μια κάκωση που δημιουργεί προβλήματα λόγω της αιμάτωσης του σκαφοειδούς και είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη το σημείο του κατάγματος.
  • Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κάταγμα σκαφοειδούς και τους τρόπους αντιμετώπισης του καλέστε μας.

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Παλαιό Φάληρο 175 63

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.