Τροχαντηρίτιδα

Τροχαντηρίτιδα τι είναι?



Είναι μια παθολογική κατάσταση, πολύ επώδυνη που αφορά την εξωτερική πλευρά του μηρού, γοφού.

Παρουσιάζεται κυρίως σε αθλητές όπως οι δρομείς και στις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες. Άτομα που στην καθημερινότητα τους βαδίζουν μεγάλες αποστάσεις ή ανεβοκατεβαίνουν σκάλες είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν τροχαντηρίτιδα. Ασθενείς που έχουν χειρουργηθεί στο ισχίο είναι επίσης πιο πιθανό να παρουσιάσουν τροχαντηρίτιδα.



Η πάθηση είναι στην ουσία μια φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου του μείζονα τροχαντήρα του μηριαίου οστού, για αυτό και η ονομασία τροχαντηρίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του τροχαντήρα, αν και ο όρος θυλακίτιδα του μείζονα τροχαντήρα είναι πιο δόκιμος.




Τροχαντηρίτιδα Ισχίου malahias.gr https://www.malahias.gr Άμεση υποχώρηση του πόνου — Ενδοσκοπική απελευθέρωση της εγγύς λαγονοκνημιαίας ταινίας επί εμμένουσας τροχαντηρίτιδας. Εντυπωσιακά αποτελέσματα & άμεση υποχώρηση του πόνου...

Ανατομία της περιοχής

 

Για να αντιληφθούμε τον μηχανισμό δημιουργίας της πάθησης αυτής είναι σωστό να γνωρίζουμε την ανατομία της περιοχής.

 

Στο άνω τμήμα του μηριαίου οστού βρίσκεται ο μείζονας τροχαντήρας στην εξωτερική πλευρά του μηριαίου οστού ενώ λίγο χαμηλότερα ο ελάσσονας τροχαντήρας στην εσωτερική πλευρά.

 

Ο τροχαντήρες είναι οστικές προεξοχές πάνω στις οποίες προσφύονται μύες. Στην επιφάνεια λοιπόν του μείζονα τροχαντήρα βρίσκεται ένα μικρο “σακουλάκι” με υγρό, ο ορογόνος θύλακος, που έχει σαν σκοπό να μειώνει τις τριβές μεταξύ των μυών και του οστού, ώστε να έχουμε καλύτερη λειτουργικότητα.

 

Πάνω στον μείζονα τροχαντήρα προσφύονται οι μύες που εκτελούν τις στροφές και την απαγωγή στο ισχίο.

 

Περίπου 20 ορογόνοι θύλακοι βρίσκονται στην περιοχή του ισχίου, με πιο σημαντικό τον θύλακο του μέσου γλουτιαίου μυός (στροφέας του ισχίου), για την πάθηση που εξετάζουμε, γιατί είναι το πιο συχνό αίτιο φλεγμονής και πόνου στην εξωτερική πλευρά του ισχίου.

Αίτια τροχαντηρίτιδας

 

Η κίνηση των τενόντων και των μυών μεταξύ τους και η μεταξύ τους τριβή που υπάρχει, αυξάνει το υγρό του ορογόνου θυλάκου, αυτό προκαλεί τον πόνο στην περιοχή.

 

 

Άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις ισχίου λόγω μεταβολών στην περιοχή του ισχίου έχουν αυξημένες τριβές μεταξύ των μαλακών μορίων στην περιοχή άρα πιο εύκολα θα εμφανίσουν τροχαντηρίτιδα.

 

Μεταβολές στον άξονα των κάτω άκρων και στο πως λειτουργούν επίσης θα προκαλέσουν συμπτώματα τροχαντηρίτιδας, καταστάσεις όπως η ανισοσκελία, η σκολίωση, η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και του γόνατος είναι μερικές από τις παθήσεις που θα μας δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

 

 

 

 

Επιβαρυντικοί παράγοντες εμφάνισης τροχαντηρίτιδας

 

 

  • Αθλητικές δραστηρίοτητες όπως το τρέξιμο και το ποδήλατο
  • Διαταραχές σπονδυλικής στήλης, όπως η σκολίωση και η κύφωση
  • Κακώσεις του ισχίου
  • Χειρουργεία του ισχίου όπως οι αρθροπλαστικές και οι οστεοσυνθέσεις
  • Καθημερινες δραστηριότητες οπως συχνή χρήση σκάλας και πολύωρη βάδιση

 

 

 

 

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό;

Πως γίνεται η διάγνωση της τροχαντηρίτιδας?

 

 

Ο ιατρός θα λάβει το ιστορικό και θα εξετάσει κλινικά τον ασθενή.

 

Ο απεικονιστικός έλεγχος της περιοχής είναι σημαντικός για τη διαφοροδιάγνωση από άλλες παθήσεις.

Απλές ακτινογραφίες μπορεί να αναδείξουν κατάγματα ή εναποθέσεις ασβεστίου στην περιοχή του ισχίου. Ακόμα και μαγνητική τομογραφία μπορεί να πραγματοποιηθεί ώστε να απεικονίσουμε καλύτερα τους μαλακούς ιστούς της περιοχής.

 

Ο υπέρηχος είναι μια απλή και χρήσιμη εξέταση που μπορεί να γίνει και στο ιατρείο ώστε να δούμε εάν έχει αυξηθεί το υγρό του ορογόνου θυλάκου, μπορούμε όμως και να παρέμβουμε με ακρίβεια στο θύλακο μεσώ εγχύσεων φαρμάκων.

Ποια η θεραπεία της τροχαντηρίτιδας?

 

 

Η συντηρητική αντιμετώπιση είναι ο κάνονας.

 

Είναι πολύ σημαντικό να ανακαλύψουμε τα αίτια που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα ώστε να τα εξαλείψουμε. Η φαρμακευτική αγωγή βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο.

 

Στη συνέχεια η φυσικοθεραπεία θα αποκαταστήσει τη λειτουργικότητα του ασθενούς και θα βοηθήσει στην αποφυγή υποτροπών.

 

 

  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων του ασθενούς είναι το βασικό μέλημα μας για μια επιτυχημένη αποκατάσταση.
  • Παγοθεραπεία, 4 με 5 φορές την ημέρα, με διάρκεια τα 15 λεπτά.
  • Φάρμακα, αντιφλεγμονώδη και απλά παυσίπονα.
  • Τοπικές εγχύσεις με κορτιζόνη και αναισθητικό, κατά προτίμηση με την καθοδήγηση υπερήχου, για βέλτιστα αποτελέσματα.
  • Φυσικοθεραπεία, υπέρηχα, TENS, μάλαξη, ειδικές ασκήσεις
  • Κρουστικό υπέρηχο Shock wave therapy
  • Χρήση ειδικών υποδημάτων, πάτοι, τακούνια, ανάλογα το πρόβλημα.

 

 

Η χειρουργική θεραπεία πρέπει να αποφεύγεται ενώ στις επίμονες περιπτώσεις που επιλέγεται γίνεται απελευθέρωση της λαγονοκνημιαίας ταινίας μαζί με υπογλουτιαία θυλακεκτομή.

 

Πολύ σπάνια θα γίνει μερική εκτομή του μείζονα τροχαντήρα. Τα τελευταία χρόνια εκτελείται και αρθροσκόπηση ώστε να αφαιρέσουμε τον ορογόνο θύλακο ή να καθαρίσουμε τυχόν ασβεστώσεις στην περιοχή.

 

ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ

Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου, Παλαιό Φάληρο 175 63

Στοιχεία Επικοινωνίας

Tηλ. Ιατρείου: 210 2203222

Κινητό: 6943908981

Email: vasilopoulosaris@hotmail.com

Web: orthovasilopoulos.gr

Συναινώ στην επεξεργασία (συλλογή, καταχώρηση, οργάνωση, καταγραφή, διάρθρωση, προσαρμογή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, αποθήκευση, επεξεργασία, διατήρηση, συσχέτιση ή συνδυασμός, συμπλήρωση, αλλαγή, διόρθωση, διαγραφή) των προσωπικών μου δεδομένων σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων 679/2016/ΕΕ, τα οποία σας παραχωρώ ανωτέρω προς επεξεργασία και χρήση στην έκταση και για το σκοπό που αναφέρω με το αίτημά μου και με στόχο την εξυπηρέτησή μου. Επίσης, έχω λάβει γνώση ότι οι πληροφορίες μου και τα προσωπικά δεδομένα μου που παρέχω μέσω αυτού του ιστότοπου συλλέγονται και υποβάλλονται σε επεξεργασία για το σκοπό της μεταξύ μας επικοινωνίας και συναινώ ανεπιφύλακτα να τηρείται αρχείο της αλληλογραφίας μας και των προσωπικών δεδομένων μου στην εταιρεία σας έχοντας λάβει γνώση της Πολιτικής Απορρήτου της εταιρείας σας.